Usamljenost prostih brojeva – Paolo Đordano

“Prosti brojevi su deljivi samo sa jedan i sa samim sobom.Zauzimaju svoje mesto u beskonačnom nizu prirodnih brojeva, stisnuti između prethodnog i sledećeg kao i svi ostali,ali uvek korak ispred njih.To su nepoverljivi i usamljeni brojevi i zato im se Matija divi. Poneki put pomisli kako su greškom dospeli u taj niz, kako su slučajno zarobljeni poput perlica u ogrlici.Ponekad, opet, posumnja da bi i oni
voleli da budu kao i ostali, sasvim obični brojevi,ali im to iz nekog razloga ne uspeva…

Na predavanjima iz jednog predmeta na prvoj godini Matija je naučio da među prostim brojevima postoje neki koji su još više posebni.Matematičari ih nazivaju prosti blizanci, to su parovi prostih brojeva koji stoje sasvim blizu, gotovo jedan uz drugi, zato što između njih postoji jedan paran broj koji ih sprečava da se stvarno dodirnu.Brojevi kao što su 11 i 13,zatim 17 i 19,41 i 43.Ko ima strpljenja da nastavi da broji, otkriće da se ovi parovi kako niz odmiče, sve više proređuju.Naići će na sve izolovanije proste brojeve, izgubljene u tihom neujednačenom prostoru ispunjenom samo ciframa, mučiće ga teskoban predosećaj da su parovi na koje je do sad naišao samo puki slučaj, da im je stvarna sudbina da budu sami.A onda već spreman da odustane, kad izgubi volju da dalje broji, naleteće na još par blizanaca stisnutih jedan uz drugi.Među matematičarima vlada se uverenje da će se, koliko god da se broji uvek naići na još dva takva broja, iako niko ne može da kaže gde, dok ih neko ne otkrije.Matija je mislio da su on i Aliče upravo to, prosti blizanci, sami i izgubljeni, blizu jedno drugom.”

Advertisements

4 Comments (+add yours?)

 1. Zoran
  Jul 24, 2010 @ 16:16:13

  1000 složenih jednačina iz matematike, ili kompleksnih funkcija iz excela, složena vremena iz engleskog …. sve se rešava tako što se svede na jednostavne probleme, odnosno trivijalne.
  Često najlepše stvari u životu su sasvim proste i jednostavne. Kao i dizajn ovog bloga. Tako i Matijini brojevi. Tako prosti a bez njih se ne može.
  Njihova veličina je u njihovoj posebnosti … i to ih izdvaja od ostalih … drugara.

  Reply

 2. katarinavelika
  Jul 25, 2010 @ 10:10:06

  Upravo tako…

  Reply

 3. Milica
  Aug 02, 2010 @ 11:51:57

  Dobra knjiga.. Hvala na preporuci. 🙂

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: